Sammensatte og levende billeder/Iscenesættelse


Øvelse 1
Praktisk filmøvelse i grupper af to med lommefilm med en længde på 60sek



Øvelse 2
Øvelse med levende billeder, manipuleret stillbillede og 2 lyde.




STOP MOTION - Animationsfilm






OPGAVE 1
Find en begivenhedsrig/skæv/tragisk hændelse i avisen eller på nettet, som kan danne baggrund for en film på 1. minut. Gør artiklen til en bæredygtig ide.




OPGAVE 2
Find et egnet kunstbillede til parafrase. Dette billede danner udgangspunkt for en anden studerendes arbejde med lommefilm. Du sender billedet og en besked videre til en anden studerende på holdet. Beskeden kan indeholde en titel, indledning, en lyd, et stykke musik til filmen. 


OPGAVE 3
Skriv om et sted, du holder særligt meget af  - dokumenter' det med en film.



Logbog 1

Logbog 2



Video til undersøgelsesdelen
Vores undersøgelse omhandlede iscenesættelsesproblematikken med Talent-shows in mente.




Problemfelt
      På hvilken måde kan en identitets-/iscenesættelsesproblematik undersøges og eksperimenteres med inden for faget billedkunstfagets rammer(Fælles mål og CKF) med udgangspunkt i børn og unges mediekultur og deres brug af digitale medier?

Indledning/begrundelse
     Levende og sammensatte billeder bliver mere og mere en del af vores hverdag. Børn har mobiltelefoner så snart de kan finde ud af at bruge dem, og dertil følger hurtigt et kendskab til billeder og videoer. Med disse redskaber er det at iscenesætte sig selv en naturlig del af børns hverdag og noget de fleste har et kendskab til. Med sociale netværkssteder som Facebook og YouTube, gør børnene deres iscenesættelse offentlig. ”Mere end hvert fjerde barn på 9-10 år har en profil på internettet… hvilket indikerer, at de hurtigt omsætter deres skrive- og læsekompetencer til internettets sociale fællesskaber og netværk(Digitalt dansk).
     Vi har valgt at tage udgangspunkt i et nærliggende felt, nemlig talentshowet Talent. Her stiller tusindvis af håbefulde mennesker op, for at vise hvad de kan, eller i hvert fald bare for at få sat fokus på sig selv. Da der ikke er nogen aldersgrænse kan alle stille op, og elever fra folkeskolen er en stor del af disse deltagere.

Metodeafsnit
     Vi starter med at kigge på selve emnet Identitet, for derefter at se på den æstetiske dannelse og elevernes forudsætninger. Efter en sammenslutning af de tre dele og en indsnævring på temaet Talent, ser vi på Fælles Mål og derefter viser vi selve undervisningsplanen som er lavet med alt det førnævnte in mente. Vi slutter af med

Identitet
     Identitet stammer fra latin og betyder enshed eller lighed. Ordet beskrives i opslagsbøger, som træk ved en person, der tilsammen kendetegner eller afgrænser personen som forskellig fra andre. Hvis man ser på ordet i denne sammenhæng, svarer begrebet på mange måde til personlighed og karakter. Psykologisk set mangler denne beskrivelse et væsentligt aspekt, og dette er at identitet er et indefra-bregreb. Man skal have kendskab til personens oplevelsesverden, altså hans/hendes selvopfattelse, før vi kan gå ind og snakke om den persons identitet, og derved også identitetskriser / identitetsproblemer.
     Den dansk-amerikanske psykolog Erik H. Erikson har udviklet en teori om identitetsudvikling. Heri beskriver han grundigt en række faser som man går igennem i sin udvikling af sin identitet. I hver fase ligger der en udfordring, som skal løses for at få en positiv udvikling i skabelsen af sin identitet.
                     
                      Spædbarn                            Grundlæggende tillid over for mistillid    
                      2-3 års alderen                    Autonomi over for skam
                      4-5 års alderen                    Initiativ over for skyld
                      6- 12 års alderen                 Dygtighed over for underlegenhed
                      Efterfølgende                                            Identitet over for forvirring


Æstetisk dannelse
     Den æstetiske dannelse er ikke som andre dannelser, da den ikke har et entydigt program som andre dannelser har. Æstetisk dannelse kan ikke indfanges i et enkelt begrebsapparat, men er derimod en bred vifte af verdensanskuelser og aktiviteter.
     Man bliver æstetisk dannet, når man gennem en læreproces, får kundskab om verden gennem kombinationer af sansning, følelse, forestilling og fantasi. Det er den æstetiske udveksling mellem individets indre og kulturens betydningssystemer der giver dannelsen. Æstetisk dannelse opstår også når man laver en formskabende aktivitet.
     Det er vigtigt at stifte bekendtskab med det æstetiske sprog, da det kan udtrykke mange ting, som man ikke nødvendigvis kan udtrykke med almindelig sprog. Det kan være tanker eller følelser, som er for komplekse, tabuiseret, følelsesmæssigt vanskeligt eller endnu er ubekendte.

Elevernes forudsætninger og erfaringer
     Ifølge Jean Piaget er vores 5. klasses elever i den konkret-operationelle fase, hvor de tænker mere og mere logisk, dog med forbehold. I denne fase har man stadig behov for at få konkrete retningslinjer i form af illustrationer, eksempler og praktiske øvelser(Larsen 2009: 190).
     Erik H. Erikson ligger vægt på miljøets betydning for individets udvikling og deler ligesom Piaget, livet op i faser. Han siger at den fase vores elever er i, er en fase hvor flid og skaberevne står kontra mindreværd(Larsen 2009: 74).
     Birgitte Holm Sørensen skriver i Digitalt dansk om de kompetencer børn erhverver sig i deres fritid, hvilket er en hel del i 10-12 års alderen. Deres forhåndsviden om medier og mediebrug er forholdsvis stor, da 98 % af de 11-13-årige har en mobiltelefon og mere end hvert fjerde barn har en profil på internettet allerede fra 9-10-års alderen.
     Vi har altså med børn at gøre, der er i en alder hvor de har brug for struktur og praktiske øvelser, som prøver grænser af, men stadig har lysten til at arbejde, og som ved en hel del om den digitale verden og har prøvet at iscenesætte sig selv på nettet.

Fælles Mål

Undervisningsforløbet sat op i Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel

Lektioner

Kategori
2 (dag 1)
2 (dag 2)
2 (dag 3)
2 (dag 4)
2 (dag 5)
Læringsforudsætninger
22 elever, hvoraf de 14 er drenge og de resterende 8 er piger. De finder selv sammen 2 og 2.
Interne stridigheder kan opstå, men i mindre grad da de kun er i tomandsgrupper. Begge er aktive, da det ikke kan undgås.
Her er det for læreren, en udfordring at sørge for at alle får filmet færdig og kommer i gang med redigeringen
Eleverne skal opmuntres til at gøre deres film færdig, hvad end man syntes om deres råmateriale. Læreren skal have et overblik over alle grupper og sætte ind hvor det er nødvendigt.
Eleverne skal have deres film færdig.
Rammefaktorer
Kameraer/mobiler testes og sættes til computer for at se om det hele passer. Alle computere er med Live Movie Maker
Eleverne filmer indendørs, da Talent er et tv-show. Rødt pap til krydser og dug er til rådighed for alle grupper.
Computere og kameraer/mobiler er testet til at fungere sammen. Alle par har en computer at sætte sig ved.
Grupperne skal have de samme computere som dagen inden, i tilfælde af at de kun har gemt på computeren.
Alle grupper har deres film på et USBstik, Der er fremvisning på smartboard i klassen.
Mål
At eleverne har et kendskab til de rammer de har at arbejde med, og ved hvordan de skal bruges.
At eleverne bruger deres storyboard, tænker på kameravinkler (frø og fugl til henholdsvis dommer og deltager)
”Arbejde med multimediale udtryksformer, herunder kombination af lyd, tekst og billeder”(Fælles Mål, trinmål for 5. klasse)
”Arbejde med multimediale udtryksformer, herunder kombination af lyd, tekst og billeder”(Fælles Mål, trinmål for 5. klasse)
”Anvende visuelle virkemidler i forbindelse med præsentationer af egne og andres billleder”(Fælles Mål, Trinmål for 5. klasse)
Indhold
Regler for lommefilm og forløbet(begge skal have al materiale i tilfælde af sygdom), et eksempel vises og der snakkes om kameravinkler, tjek af udstyr, storyboard

Forud for undervisningen kan eleverne evt blive spurgt om hvad talent er, om de har et talent og om alle der tror de har et talent rent faktisk har et talent.
Filme
Filme og redigere
Redigere
Alt skal klippes færdig og begge parter af gruppen skal have den færdige film.
Fremvisning
Hver gruppe viser deres film, som de knyttter et par ord til.
Alle de resterende bliver spurgt om hvad de syntes om filmen, hvad der var godt og hvad der kunne gøres bedre.
Læreprocessen
Der bliver knyttet en sammenhæng mellem teori og praksis ved at teste om udstyret virker.
Igen at knytte sammenhæng mellem teori(deres storyboard) og praksis(deres film.
Arbejdsformen er fortsat makkerarbejde, hvilket er brugt for at styrke elevernes kundskaber inde for arbejdet med lommefilm, frem for gruppearbejde der ofte sætter nogen udenfor redigeringsarbejdet.
Som forrige.
Alle er nu samlet og giver fælles respons som den gruppe der er på tager til sig.
Vurdering
Vurderingsspørgsmål: Virker alt som det skal og har eleverne fået udarbejdet et holdbart storyboard?
Vurderingsspørgsmål:
Bruger eleverne deres storyboards, bliver alle i gruppen aktiveret?
Alle skal nu være færdige med at filme.
Alle skal nu være færdige med at redigere og have filmen gemt på et USBstik.
Fælles evaluering – de andres holdning til arbejdet, elevernes holdning til egen indsats og processen.